Zasady żywienia

ŻYWIENIE W ŻŁOBKU

Pierwsze dwa lata życia dziecka mają istotne znaczenie dla rozwoju późniejszych upodobań pokarmowych. Wczesne doświadczenia dziecka – zarówno pozytywne, jak i negatywne – dotyczące spożywanych pokarmów mogą mieć wpływ na jego późniejsze zachowania żywieniowe.
Żłobek zapewnia przebywającym w nim dzieciom wyżywienie zgodne z wymaganiami dla danej grupy wiekowej wynikającymi z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej, opracowywanych przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie. Posiłki dla dzieci w placówkach Wrocławskiego Zespołu Żłobków codziennie przygotowywane są we własnych, świetnie wyposażonych kuchniach i oparte na nieprzetworzonych produktach z pewnych źródeł. Wszystkie placówki objęte są systemem bezpieczeństwa żywności HACCP oraz posiadają Złoty Certyfikat Stołówki ze Zdrowym
i Racjonalnym Żywieniem Miasta Wrocław.

Certyfikat - Stołówka z certyfikatem zdrowego i racjonalnego żywienia

Planowanie żywienia

Planowane jadłospisy podzielone są na dwie grupy wiekowe: niemowlęta oraz dzieci
w wieku poniemowlęcym. Dla niemowląt przygotowywane są mieszanki na bazie mleka modyfikowanego oraz potrawy konsystencją dostosowaną do ich potrzeb.

W żywieniu dzieci w wieku poniemowlęcym następują istotne zmiany we wzorach żywieniowych, związane z przejściem do żywienia bardziej urozmaiconego.

Planowanie żywienia w żłobkach pozwala uniknąć wielu błędów, na przykład powtarzania potraw czy niewłaściwego ich zestawienia pod względem wartości energetycznej i odżywczej oraz organoleptycznej. We wszystkich placówkach jadłospisy oznaczone są informacją
o alergenach zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Diety eliminacyjne

Wszystkie placówki wchodzące w skład Wrocławskiego Zespoły Żłobków realizują diety eliminacyjne dla dzieci z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi.

Do żłobków mogą uczęszczać dzieci, dla których spożycie produktów spożywczych
(w tym alergenów) nie stanowi zagrożenia życia. 

Diety eliminacyjne u dzieci ze stwierdzoną alergią pokarmową będą realizowane na podstawie zaświadczenia od lekarza specjalisty wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed datą przedłożenia.

W sytuacji podejrzenia wystąpienia alergii pokarmowej u dziecka uczęszczającego do żłobka, podstawą do przygotowania diety eliminacyjnej będzie zaświadczenie od lekarza specjalisty.

Nie ma możliwości realizowania diet eliminacyjnych TYLKO w oparciu o prośbę /oświadczenie/ Rodziców/Opiekunów prawnych.

Posiłki dla dzieci na dietach eliminacyjnych przygotowywane będą w tej samej kuchni, co posiłki dla dzieci na diecie podstawowej, a do ich przygotowania wykorzystywane będą produkty spożywcze dostarczane w ramach obowiązujących umów zawartych z dostawcami. W związku z powyższym, we wszystkich posiłkach mogą znaleźć się alergeny ujęte
w załączniku II do Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Posiłki dla dzieci na diecie eliminacyjnej są  wizualnie podobne dla wszystkich  dzieci, ale podane osobno i tak, by nie było ryzyka pomylenia porcji lub kontaktu z potrawą zawierającą zabroniony składnik. Prowadzenie diety eliminacyjnej u dziecka z alergią wymaga bardzo dobrej współpracy personelu placówki z rodzicami, zarówno w odniesieniu do zasad przygotowania i podawania posiłków, jak i obserwowania objawów nietolerancji.

Zasady prowadzenia diet eliminacyjnych w WZŻ reguluje Procedura XVI Księgi Procedur Wewnętrznych.